Sivka ima za sabo dolgo zgodovino kot naravna dišava, zdravilno zelišče in posebna začimba. Sivko namreč od nekdaj povezujemo z omamnim vonjem, svežino in čistočo. Cenili so jo tako že v starem Egiptu, kot tudi, zaradi svojih vsestranskih učinkovin v samostanskih vrtovih Tibeta. Tudi v stari Grčiji je bila priljubljena kot dragocen dodatek mazilom. Da je telo, odišavljeno s sivko zapeljivo in čarobno sta vedeli že Nefretiti, kraljica iz Saba kot tudi Kleopatra.
V srednjem veku je prišlo to dišavno zelišče tudi v vrtove nemških samostanov, saj so se že takrat vedno bolj zavedali pomena učinkovitosti in zdravilne moči sivke. Okoli leta 1300 najdemo to krasno mediteransko rastlino celo že v vrtovih angleških samostanov. S kraljico Viktorijo, ki je sivko nadvse ljubila zaradi njenih vsestranskih in zdravilnih lastnosti, je ta priljubljena rastlina v Angliji doživela nadaljnji razcvet. Tudi v Franciji so sivko od 17. stoletja kultivirali, vendar je svoj zmagoviti pohod slavila šele 200 let pozneje. Provansa je vse od takrat središče pridelovanja sivke v Evropi.
Dandanes se sivka goji in sadi po vsem svetu, vse do Tasmanije. Že zelo dolgo jo gojijo na otoku Hvaru v Dalmaciji, v zadnjem času pa se v večjih nasadih pojavlja tudi na Krasu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.